Saturday, December 29, 2012

personaliti saya?personaliti anda?


first of all terima kasih kepada BLOGGER ACIK sebab share tentang ni... jum try buat.. ^_^


Situasi:
anda berada di dalam hutan
(1) nyatakan dgn siapa anda berjalan?


BFF

sedang anda berjalan, tiba-tiba terserempak seekor haiwan
(2) nyatakan apakah haiwan itu


monyet

(3) tindakan anda terhadap haiwan itu.(biarkan dan pandang je / lari dari haiwan itu / dapatkan haiwan itu)
anda teruskan perjalanan.. tiba-tiba ternampak segugus kunci


terus jalan..

(4)nyatakan bilangan kunci itu(dari 1-10 anak kunci)


7

anda teruskan perjalanan, tiba2 anda ternampak sebuah rumah di tengah hutan.
pd fikiran anda..
(5) adakah rumah itu berpagar?


ya

(6) pintu rumah itu terbuka atau tertutup?


tutup

anda pun masuk ke rumah itu. pergi ke ruang tamu dan ternampak meja.
(7) apakah bentuk meja itu?

(Bulat / oval / segiempat / segitiga)

Segiempat

atas meja ada pasu..
(8) berapa banyak air dalam pasu itu?

(penuh / setengah / kosong)

penuh

(9) pasu itu diperbuat daripada apa?[(kaca / seramik / tanah liat) @ (logam / plastik / kayu)]

kaca

anda teruskan perjalanan ke belakang rumah dan anda ternampak sebuah taman. tiba2 anda ternampak sebuah kotak peti.
(10) apa ukuran kotak itu?

(kecil / sederhana / besar)

sederhana

(11) kotak itu diperbuat daripada?(cupboard / kertas / kayu / logam)

kayu

tak jauh dari taman anda ternampak sebuah jambatan.
(12) jambatan diperbuat drpd apa?(logam / kayu / rotan)

kayu

di seberang jambatan, ada seekor kuda.
(13) apakah warna kuda itu?

putih

(14) apakah yang kuda lakukan?(diam dan tenang / menggigit rumput / berlari)


diam dan tenang

(15) TIBA-TIBA.. tanpa disangka ribut tornado datang.. tak jauh drpd kuda. Anda menpunyai 3 pilihan:
(i) lari dan bersembunyi di dlm peti?
(ii) lari bersembunyi di bwh jmbatan?
(iii) lari ke kuda, naik dan terus pergi?


ii

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Okay..dh jwb.. rujuk tafsiran neh yea berdasarkan jwpn anda..
(1) dgn siapa anda berjalan merupakan org yg paling dekat dan rapat di hati anda.
(2) haiwan yang anda jumpa simbolik kpda mslah yg anda hadapi. saiz haiwan yg besar menunjukkan anda menganggap sesuatu mslh itu besar.
(3) tindakan anda kpda haiwan tersebut merupakan tindakan anda kpda mslh yg anda hadapi. kalau anda lari dr haiwan tersebut maksudnya anda memang suka lari dr masalah.
(4) kunci
1- anda punya satu teman baik dlm hidup anda
2-5 - anda mempunyai bbrapa teman baik dlm hidup anda
6-10 - anda punya byk teman baik
(5) rumah
berpagar : close minded
tidak berpagar : open minded
(6) pintu
terbuka : senang berkongsi dan bercerita masalah atau diri kpd org lain
tertutup : tak suka bercerita dan rela memendamnya
(7) meja
bulat / oval - teman yg dtg, anda akan menerima dan mempercayai mereka sepenuhnya
segiempat - anda sedikit lebih cerewet ttg kwn2 dan hanya boleh geng dgn org yg anda fikir sama frenkuensi shja.
segitiga - anda benar2 sgt2 memilih teman2 dan tidak ada byk kwn dlm hidup anda.
(8) pasu
kosong - cita2 dan keinginan hidup anda tidak terpenuhi
setengah penuh - apa yg anda inginkan dlm hidup anda telah tercapai separuh
penuh - hidup anda benar2 terpenuhi dan baik utk anda!
(9) kaca / tanah liat / seramik - anda lemah dlm hidup anda dan cenderung mejadi rapuh
logam / plastik / kayu - anda kuat dalam hidup anda
(10) saiz kotak :
kecil - ego rendah
sederhana - ego sederhana
besar - ego tinggi
(11) material peti:
cupboard / kerta / kayu - rendah hati
logam - bangga diri
(12) material jambatan:
jambatan logam - punya ikatan yg sgt kuat dgn teman2 anda
jambatan kayu - hubungan sederhana dgn teman2 anda
rotan - anda tidak berada dlm hubungan baik dgn teman2 anda
(13) warna kuda:
putih - pasangan anda adlah murni dan baik dlm hati anda
kelabu / coklat - pasangan anda sederhana di hati anda
hitam - pasangan anda sptinya tdk begitu baik di hati dan tampaknya mnjdi petanda buruk
(14) tindakan kuda:
diam dan tenang / menggigit rumput - pasangan anda adlah sgt sederhana dan rendah diri
berlari-lari - pasangan anda liar dan agak sukar dikawal
(15) ini yg terakhir tp yg paling penting bhgian dlm ujian ini. dari bagaimana penamatan cerita..pendekatan tornado... apa yg akan anda lakukan? hanya ada 3 pilihan:
(i) lari dan bersembunyi di dlm peti?
(ii) lari dan bersembunyi di bwh jambatan?
(iii) lari ke kuda, naik dan pergi?
apa yg akan anda pilih? sekarag, di atas ini membawa maksud dgn hal2 neh:
tornado - masalah dlm hidup anda
peti - anda
jambatan - kwn2 anda
kuda - pasangan anda
(i) jika memilih kotak, anda bergantung kpd dri sendri setiap menghadapi mslah.
(ii) jika memilih jambatan, anda akan pergi kpd kwn2 anda setiap kali anda mghdapi mslah.
(iii) jika memilih kuda, anda akan mencari pasangan anda setiap kali anda menghadapi mslah.


p/s: yang font colour hijau tu adalah jawapan saya..


Kalau SUKA sila FOLLOW, kalau TAK suka sila SENYUM ^_^

2 comments:

aTieYusof Family said...

boleh juga cuba ni cikgu..hehe:)

Cik Kema said...

bole3.. hehehh