Sunday, March 18, 2012

accept differences (music)


Assalammualaikum again..heheheh...

macam yang cik kema cakap tadi..
hari ni hari cik kema menengok video-video matlufti kat youtube..heheheh..nice...

okay,
honestly..ni first video matlufti cik kema tengok..dah lupa da bila tengok video ni..
yang cik kema ingat..
cik kema sangat berdebat dengan BAPA cik kema pasal accept the differences ni...

FYI,
cik kema adalah pencinta muzik..dan begitu juga bapa cik kema..heheh..
mana taknya.bapa cik kema lah yang ajar cik kema pasal muzik..latih vocal..

so..one day..kami dengar lagu indie..kumpulan apa biarlah cik kema rahsiakan.....
kami berdebat habis pasal indie band ni..woaaa~~~


honestly, before ni cik kema pun tak boleh terima muzik lain selain balada, pop, irama malaysia, dangdut..
dan masa tu memang zaman INDIE BAND sedang menapak dalam industri muzik..
kami dok cakap..apa da...lagu macam ni..macam malas nyanyi je..bla..bla..bla..

bila cik kema dok penang..dan berkawan dengan budak-budak indie..
berkawan dengan budak-budak yang minat indie muzik..
pergi gig..oppss!! hahaha..

masa tu cik kema baru kenal the times, meet uncle hussien, hujan, statik dan banyak lagi..dan penang punya indie band fin chemistry,tragica..woaa..
mata cik kema terbuka luas..!
dan secara automatiknya, cik kema sangat berbangga dengan budak-budak indie band ni...

okay, WHY???
1. dorang buat lagu dan lirik sendiri
2. dorang rakam dan mixing lagu dorang sendiri 
3. dorang design demo/album cover sendiri
4. dorang buat video clip sendiri..
5. dorang cari tapak untuk buat show sendiri..
6. dorang jamm guna duit sendiri.
7. dorang beri komitmen atas dasar minat sendiri..

dan sebangainya...

mula dari situ cik kema rasa, indie band ni tak patut dipandang rendah..
mereka sepatutnya dipandang tinggi sebab mereka buat semuanya sendiri..
for me, dorang adalah artis sebenar..

dan benda ni lah yang cik kema dok berdebat dengan bapa cik kema everytime we talk about INDIE BAND..

bukan semua orang boleh terima perbezaan.but at least bagi peluang dan jangan kondem! kan..~~


Love ^_^

No comments: