Sunday, December 11, 2011

di sebalik Gerhana Bulan..

hye guys,
hmm..seharian tak update blog..sebab cik kema dan sekeluarga busy dengan kenduri kesyukuran..hehehehe..
ni baru nak update pasal gerhana bulan....heheheheheh...
lambat lak..macam yang kita tahu semalam 10/12/2011 terjadinya gerhana bulan penuh kan..
amacam? cantik tak..cantik kan...heheehh..


setahu cik kema gerhana bulan ni terjadi apabila bumi menutupi cahaya matahari daripada sampai ke bulan..ala nak expain bebanyak pun cik kema bukan tahu sangat pasal ni..cik kema dulu kat sekolah mana terer sains..hahahah..matematik maybe boleh..tapi sains ni...hmm..sebelah mata cik kema tak tengok..tengok result spm la..haahahaha...

apakah di sebalik gerhana bulan??

"setiap kali bila tibanya gerhana maka akan mundar-mandirlah Rasulullah saw dalam keadaan khuatir yang amat sangat kerana kerisauan baginda saw terhadap fenomena yg berlaku. tergambar kerisauan di wajah baginda terutama kepada para umatnya..baginda risau dengan persoalan adakah umatnya tahu bahawa gerhana itu salah satu petanda berlakunya kiamat. 

setiap kali tibanya gerhana Rasulullah saw akan cepat2 mendirikan solat gerhana agar gerhana itu cepat2 berlalu kerana jika Allah SWT mengkehendaki menahan / melanjutkan tempoh gerhana itu sehingga ke tempoh yg Dia tetapkan kemudian Dia arahkan ia (bumi/matahari/bulan) bergerak setentang dgn kebiasaan maka huru haralah umat manusia kerana tertutupnya pintu taubat...

itulah petanda berlakunya kiamat dan ia juga merupakan petanda kiamat besar...kerana itulah Rasulullah saw melakukan solat sunat dan menggalakkan kita melakukan solat sunat gerhana kerana biar ia cepat2 berlalu jangan sampai kita berjumpa dgn hari tersebut walaupun kita pasti akan melaluinya.
jika org yg meninggal pd hari lain ada org talqinkan atau org bimbing kita tetapi tidak pd hari tersebut...kerana itulah ia juga digelar hari yg penuh huru hara...so jangan lupa melakukan solat sunat gerhana dan mohon agar ia berlalu dgn cepat. tak salah menghayati kecantikkannya tetapi jgn sampai kita terleka kerana alim ulama cukup bimbang akan fenomena ini..."

cik kema dapat ni dari seorang saudara seislam..renung-renungkanlah..~~  :)

Love ^_^

No comments: